Tour du Faso

Met voorsprong de belangrijkste wielergebeurtenis op het Afrikaanse continent: de beroemde Ronde van Burkina Faso. In Vlaanderen berucht door de schitterende reportages in 'Man bijt hond' enkele jaren geleden. Wel, op zaterdag 28 oktober stonden Heleen en Wim enthousiast de Burkinese ťn de Belgische wielertrots toe te juichen. De aankomst van de vierde rit vond plaats in het centrum van Ouahigouya, op de Place de la Nation.

Van 's morgens vroeg stond het volk nieuwsgierig en gespannen te wachten op de komst van het peloton.

In de volle zon was het wachten lang.

Naar Burkinese normen leek de organisatie van de Tour du Faso ons erg efficiŽnt en professioneel. De ordediensten hielden al te onstuimige toeschouwers onder controle.

Zijn ze daar nu al?

Eindelijk, het peloton!

Hier flitsen de renners voor een eerste keer voorbij. Ze maken nog een rondje in de stad, komen dan terug en gaan recht naar de aankomst.

Onvoorstelbaar dat de renners bij zulke hoge temperaturen aan snelheden van boven de 40 km/u fietsen.

Drie coureurs, een Fransman, een Belg en een Burkinees, rijden samen de laatste bocht in.

Wahab Sawadogo, de Burkinees, moet als eerste afhaken in de sprint en wordt derde. Uiteindelijk wint de Fransman Bonsergent (links, en maar half in beeld) nipt voor de Belgische hoop David Verdonck (rechts).

De eretribune wacht op de prijsuitreiking.

En daar komt de winnaar van de dag: de Fransman Bonsergent.

Ritwinnaar Bonsergent krijgt een fles champagne.

De gele trui blijft in Afrikaanse handen: de Marokkaan Abdoulati Saadoune is de trotse leider.

En de Belgen? Zaterdag moesten ze zich nog tevreden stellen met een tweede plaats voor David Verdonck en de groene trui die zijn ploegmaat Lionel Syne hier aantrekt. Een week later werd David Verdonck bekroond als eindwinnaar van de Ronde van Burkina Faso, editie 2006.