SIAO 2006

Het 10de Internationaal Salon voor Kunst in Ouagadougou (SIAO) is een van de belangrijkste internationale evenementen in Burkina Faso. Het tweejaarlijkse salon vond dit jaar plaats van 27 oktober tot 5 november, en had als thema 'Afrikaanse kunst en eerlijke handel'. Die 'eerlijke handel' is erg in de mode, maar spijtig genoeg was er niet veel van terug te vinden bij de exposanten. De klap op de vuurpijl: een stand uit Niger bood halskettingen aan met een sticker 'Made in China'...

De ingang van het salon.

Het grote podium. Let op de affiche: de slogan van andersglobalisten wordt er gerecycleerd. 'Een ander leven is mogelijk', waag je kans en win de jackpot!

Kunst uit heel Afrika. Sinds halfweg de jaren negentig is het verboden de kunstvoorwerpen te fotograferen. Er kwamen namelijk te veel Chinezen op af, die de voorwerpen later industrieel namaakten en goedkoop op de markten brachten... Nu moeten ze de kunst die ze willen namaken tenminste nog kopen.

Minstens even interessant als de kunst, vonden wij de Burkinese verwerkte landbouwproducten van boerenorganisaties en verwerkingsbedrijfjes.

Heel wat standen boden geneesmiddelen voor alle mogelijke kwaaltjes aan. Deze zeep sloeg toch wel alles. Zou Wim dan toch van zijn sinusitis afgeraken?

Burkinese rijst is bij ons in Ouahigouya moeilijk te vinden. Op SIAO stond er wel een delegatie van de rijstcoöperatieve van Sourou.

Deze vrouwen demonstreren hoe je karitéboter maakt. Karité is de vrucht van de boterboom. Van de pit van de vrucht wordt katitéboter gemaakt, een heilzame crème die in tal van cosmetica gebruikt wordt.

Op SIAO hadden we soms de indruk in Europa te zijn. Wie had ooit gedacht in Burkina Faso suikerspinnen en springkastelen tegen te komen?