Rotsen in Aribinda

In het noorden van Burkina Faso, halfweg tussen Djibo en Dori, ligt het dorpje Aribinda. Enorme rotsformaties, een verademing in dit platte land, maken het de moeite om even te stoppen. En waarom niet vlak voor zonsondergang?

Aan de voet van de muur. De rotsen in Aribinda dateren uit het Pre-cambrium en zijn erg oud: ze werden meer dan 2 miljard jaar geleden gevormd en zijn al 1 miljard jaar aan het afslijten aan de oppervlakte.

Rond Aribinda liggen drie dergelijke rotsformaties. De heilige heuvels heten de Man, de Vrouw en het Kind. Bovenop de Man, is het uitzicht adembenemend.

Het meest merkwaardige aan de rotsen rond Aribinda zijn de gravures. Ze stellen lansen (zoals op de foto), dieren en jagers voor, maar zijn niet altijd even goed zichtbaar. Hun oorsprong is onbekend, maar ze zouden verschillende duizenden jaren oud zijn. Dit zijn de eerste tekens van permanente vestiging in de regio: de bewoners hadden er hun vaste woonplaats. In de grotten werden scherven van aardewerk, begrafenispotten en bronzen beeldjes gevonden. Iets verderop in de rotsen vind je sporen van maalgroeves, waar hoogst waarschijnlijk het graan en de karité in gemalen werd.