Naar de woestijn

De Sahel is de overgangszone tussen de savanne en de Saharawoestijn. Het woord 'sahel' komt van het Arabische sahil en betekent 'oever'. Leven in de Sahel is een dubbeltje op één kant. Woestijnvolkeren (Peul, Toeareg en Bella) halen er het maximum uit het minimum. Akkerbouw in het zand is bijna onmogelijk. Koeien, schapen en geiten reizen met hun hoeders mee (of omgekeerd), op zoek naar water en gras om uiteindelijk op een beestenmarkt verkocht te worden.
Dit is de derde en laatste fotoreeks van het papabezoek in Burkina Faso. Who's next?

La chanson d'Azima
France Gall

Quand le désert avance
C'est la vie qui s'en va
La faute à pas de chance
Ou dieu qui nous foudroie

Et le désert avance
Plus personne n'y croit
C'est notre déchéance
L'impossible combat
Quand le désert avance

Que veux-tu que l'on soit ?
Les femmes Touaregs dansent
Elles-mêmes n'y croient pas

Dans leurs souvenirs d'enfance
Les chasseurs étaient là
Mais le désert avance
Le sable devient roi

Et c'est notre souffrance
Qui coule entre nos doigts
Dans ces dunes immenses
Qui donc y survivra

Mais toi qui vient de France
Où l'on oublie qu'on boit
Dis-leur ce que tu penses
Dis-leur ce que tu vois

Dis-leur quelle est leur chance
Et qu'ils ne la voient pas
Et qu'on meurt d'impuissance
Mais qu'on garde la foi

Que le désert avance
Et l'eau n'arrive pas
Sans cette délivrance
Nous n'avons plus le choix

Dis-leur que la nuit tombe
Sur cette affreuse urgence
Et que c'est sur nos tombes
Que le désert avance

In Oursi slapen we in een kamp dat een pientere Burkinees er heeft opgericht. Voor toeristen is het de meest aangewezen overnachtingsmogelijkheid. En wat voor één: we slapen in Toeareg-hutten, drinken koud (!) bier en douchen onder de sterrenhemel.

Deze vrouwen behoren tot het volk van de Bella. Hun rijkdom straalt zich af in hun juwelen. Prachtig. De Bella zijn eigenlijk de oude slaven van de Toeareg.

De donderdagmarkt in Gorom Gorom is een kruispunt voor handelaars. Het is de meest noordelijk gelegen markt in de regio en het trekt alle soorten handelaars aan. Op de eerste plaats wordt hier vee verkocht (koeien, schapen, geiten, ezels en kamelen) dat verder verkocht wordt in de hoofdstad of in de buurlanden. Daarnaast heb je ook de 'gewone' markt met eten en gebruiksvoorwerpen. Wij waren er niet om naar die beesten of naar de uurwerken 'made in china' te kijken, maar om de kleuren van het allegaartje woestijnvolkeren te aanschouwen.

Ramptoerisme eerste klas: tijdens het voorbije regenseizoen is de stuwdam van Tourou doorgebroken. Honderden mensen zijn dakloos geworden en het meer dat water gaf aan de dieren en de mensen uit de streek, is niet meer. Toppunt is dat dit stuwmeer gebouwd is geweest door de Nederlanders. En als er nu iemand in de wereld is die verstand heeft van dammen bouwen... Het is triest om al die droogte bij mekaar te zien.

Bani heeft zijn eigen moslimprofeet die naar eigen zeggen belangrijker is dan die van Mekka. Er komt een tijd dat alle moskeeën in de wereld gericht zullen zijn naar het Afrikaanse Bani en niet langer naar Mekka. De grote moskee is gebouwd in 1979. Het is een ietwat bizar verhaal (te bizar) en kwatongen beweren dat de bouwers van de moskee een makkelijke bron voor inkomsten uit het toerisme hebben gevonden. Maar het moet gezegd, het is heel mooi.

Naast de grote moskee beneden, staan er nog 6 andere bovenop de heuvels. De gids wou niet mee, en bleek ook dat de andere zes redelijk bouwvallig zijn.