Theater uit Kk

In mei was er een theatergroep uit Kk (een verloren dorp in de brousse van Koumbri) uitgenodigd voor de vertelavond in de bibliotheek. Hun repertoire bestaat vooral uit sensibiliseringsstukken zoals 'Conflicten tussen landbouwers en veetelers', 'Waarom onderwijs belangrijk is', 'Hoe houd ik de grootte van mijn gezin binnen de perken?'. Het luik 'Sant Communautaire' van Bibir wou n specifiek stuk gebruiken bij animaties in de dorpen. Aangezien het onmogelijk is de hele groep acteurs telkens mee op sleeptouw te nemen, hebben we hun kunsten gefilmd.

Ben, de Ierse arts van Bibir werd even filmregisseur. Samen met Ashley (Brits geluidstechnicus) en Razack (de 'ik-wil-alles-leren-jongen') werd er op vrijdagmiddag gefilmd. Mono-micro's werden met kabeltjes verbonden aan de huis-tuin-en-keuken-camera en de muur in de bibliotheek werd een heus filmdecor. Het filmpje is intussen gemonteerd. Enkele sfeerbeelden...

Het klaarzetten

Set-up van het opnamemateriaal. In de deuropening staat Salif (chauffeur van Bibir), de man die frietjes eet en cola drinkt is Ashley en de jongen die de kabeltjes verbindt, is Razack.

De filmploeg

Met een beetje fantasie lijkt het net echt.

Waar het om gaat

Onze dochter bi-peelga (letterlijk: 'het witte meisje'; de Chinese import zorgt namelijk niet voor zwarte poppen), is ziek. Dat is het probleem ('C'est a le problme!)'en moeder meldt het nieuws aan vader. Vader zegt dat ze de marabout (de traditionele genezer) moeten gaan raadplegen.

De marabout

Zo gezegd, zo gedaan: De marabout doet wat akelige dingen met kauri-schelpjes en een zweepje om de zieke geesten uit het kinderlijfje te jagen. Vader steekt hem een paar briefjes CFA toe. Maar bi-peelga wordt niet beter en het gezinnetje moet opnieuw de hulp van de marabout inroepen. En vader steekt hem opnieuw een paar briefjes toe. En bi-peelga wordt nog altijd niet beter.

De witte schort

Uiteindelijk wordt vader door n van zijn vrienden overgehaald om zich tot het dispensarium te wenden. Daar houdt een man in een witte schort zich bezig met de zieken. Het is geen dokter (daar kan Burkina Faso namelijk alleen maar van dromen), maar een verpleger. De acteur in kwestie was blij dat hij de 'echte' schort en de 'echte' stethoscoop van Ben mocht gebruiken.

In het dispensarium

De verpleger stelt vast dat het om een gewone malaria gaat en dat het meisje er met een kininebehandeling zo weer bovenop komt. En de kostprijs van de 'witte-schorten-oplossing' blijkt uiteindelijk veel goedkoper te zijn dan al het geklungel van de marabout. Moraal van het verhaal: als je ziek bent, ga dan naar het dispensarium. De film zal gebruikt worden voor groepsdiscussies onder de baobab.

Zelfevaluatie voor de acteurs

Voor de acteurs van het stuk was het ook een unieke kans om hun spel op het scherm te zien.