De touwpomp

Putwater is volgens officiŽle normen niet drinkbaar. Vele mensen hebben echter geen toegang tot waterpompen. Daarom probeert Ocades de kwaliteit van putwater te verbeteren. Bijvoorbeeld met een touwpomp.

De meeste waterputten zijn open, en dus valt er stof en vuil in waardoor het water troebel wordt.

Om water uit de put te halen gebruiken vrouwen en kinderen zakken (puisettes): dit werk is erg zwaar want de put is vaak meer dan 20 meter diep. Soms staan er tot 6 mensen tegelijk water te putten, wat de properheid van het water niet ten goede komt.

Een mogelijke oplossing: de touwpomp. Deze pomp is goedkoop en wordt gemaakt van lokaal verkrijgbare materialen. De put wordt ontsmet en afgesloten zodat er geen vuil meer in valt. Je moet maar aan de hendel draaien en het water stroomt in je kom.

De pomp bestaat uit een touw met om de meter een plastieken huls. Als je aan de hendel draait, drijf je het wiel aan. Het touw beweegt door een pvc-buis en duwt zo het water omhoog.

De touwpomp komt uit Nicaragua en wordt ook al in buurland Ghana gebruikt.

Het wiel dat bovenop de gesloten put komt.

Het touw moet eerst door de PVC-buizen gestoken worden.

De buis die in de put moet is meer dan 20 meter lang: iedereen moet helpen!

Eens het wiel op de put gemonteerd is, kan de pomp getest worden. Het water is alvast een stuk helderder.

Broederlijk Delen steunt innovatieve verwezenlijkingen van Ocades. Ook jij kan Burkina Faso steunen met drinkbaar water.