Ciné Droit Libre

Ciné Droit Libre is een initiatief van de Burkinese mensenrechtenorganisatie MBDHP om de Burkinese jeugd te sensibiliseren: "dénoncer les violations des droits humains". Films zijn het medium bij uitstek om een debat in gang te zetten. En dat debat is broodnodig.

Films als "Borry Bana" over de vermoorde onderzoeksjournalist Norbert Zongo en "Sankara, l'homme intègre", een hulde aan Burkina's revolutionaire president, zijn een regelrechte aanfluiting voor het huidige regime.

Het gaat om jullie toekomst, zeggen de organisatoren. 5 000 kandidaten zijn er voor 100 posities bij de overheid, maar eigenlijk weet iedereen dat de kinderen van ministers of parlementsleden al verzekerd zijn van een plaats. Daarvoor moet je op straat komen!

De gemoederen werden met demagogische gevoeligheid bespeeld. Samen "La patrie ou la mort, nous vaincrons" zingen, houdt de herinnering aan revolutionaire tijden levend.

Radiojournalist Sams'K Le Jah wijst de jongeren van Ouahigouya op hun verantwoordelijkheid. Stel vragen, ga op zoek, doe iets!