Groenten leren telen

Het dorp Gasdonka is zelfs tijdens het droge seizoen moeilijk te bereiken. Het ligt op 56 kilometer van het stadje Kongoussi, maar je doet er in een auto met vierwielaandrijving wel drie uur over om er te geraken. Als het regent wordt het dorp onbereikbaar.

Nu de graanoogst binnen is, ligt op het platteland het leven stil. Behalve waar er een stuwmeer is: dat water kan gebruikt worden om groenten te telen (zie ook, Aardappelen uit de Sahel).

Het afgelegen dorp Gasdonka heeft een stuwmeer, maar de bewoners hebben geen ervaring met groenteteelt. Daarom steunt Ocades hen, met materiaal, kredieten en begeleiding. Zo hebben ze dankzij hun waterreserve een extra inkomen.

Begin oktober, bij de laatste regens, hebben de boeren uien gezaaid. De uiplantjes in de kweekbedden zijn bijna klaar om naar de groentetuin verplant te worden. Ocades organiseerde eerst een vorming om de boeren op weg te helpen.

De groenten begieten vraagt het meeste werk. Met een eenvoudige voetpomp (ook gebruikt door de boeren van Tougué), pompen de groenteboeren water naar een bak in de groentetuin. Daar vullen ze hun gieters om de groenten water te geven.

De pomp is eenvoudig maar vraagt wel een onderhoud. De zuigers, gemaakt van leer, moeten regelmatig ingevet worden.

Lassané Sawadogo, een innovatieve boer met meer dan 25 jaar ervaring in groenteteelt, demonstreert en legt uit. Van zaaibed, over bemesting, irrigatie, tot oogst en bewaring.

Het groentebed klaarmaken is belangrijk: de aarde moet losgemaakt worden tot op de juiste diepte.

Lassané demonstreert met twijgjes hoe je uien verplant: mooi op rijtjes.

De afstand tussen de twijgjes is belangrijk voor het eindresultaat: wil de consument kleine of grote uien?