Nieuwe school in Ouro

In november kreeg Bibir bezoek van een delegatie hartverwarmende Spanjaarden. De twaalf werken voor Adams, een bedrijf dat opleidingen en cursussen organiseert. Ieder jaar op het kerstfeest zamelen ze onder de werknemers geld in om in Burkina Faso een school te bouwen.

Zaterdag 17 november stond de inhuldiging van "hun" school in Ouro op het programma.

Midden in de brousse vindt een heuse logistieke operatie plaats: met ceremoniemeesters, geluidsmannen en bijhorende installatie.

Leerkrachten maken de kinderen wijs dat ze blij moeten zijn met hun nieuwe school en dat is op hun gezichten te lezen...

Papa's, opa's en ooms halen hun jachtgeweer boven om saluutschoten te lossen.

Mama's, oma's en tantes dansen en doen het stof opwaaien.

Broers en zussen, neven en nichten maken van de gelegenheid gebruik om elkaar het hof te maken. De jongens met belletjes aan hun voeten, de meisjes hebben voor de gelegenheid nieuwe sandaaltjes aan.

Cécile Beloum zetelt in het parlement in de hoofdstad. Ze is opgegroeid in dit dorp en werd aangesteld als meter van de inhuldigingsceremonie.

Mevrouw Beloum behoort - zoals iedereen die in dit land iets wil betekenen - tot de partij aan de macht, de CDP. En blijkbaar houdt de campagnemachine nooit op want ook wanneer zij haar speech (in een rij van vele) afsteekt, zet haar partij haar uit de zon. ("VOTEZ CDP")

Eén van de klaslokalen is voor de gelegenheid versierd met een citaat van Afrika's grootste historicus: Joseph Ki-Zerbo. "De school moet een bekommernis van het dorp zijn, maar het dorp ook van de school".

De Spaanse vrouwen kregen bij het afscheid lokaal gesponnen, geweven en geverfde stoffen cadeau.

Tegen de middag hielden we het hele gebeuren voor bekeken. 's Avonds was er nog een Bal Populaire (of ook : Bal Poussière).