Vorming in Noungou

Een groep vrouwen van de boerenorganisatie Teel Taaba in het dorp Noungou wil zich toeleggen op verwerking van uien en tomaten. Naast drogen in de zon, willen ze ook andere technieken toepassen. Tijdens een tweedaagse vorming, leerden Kini, Safieta en ik hen uienconfituur, tomatenpuree en tomatenketchup maken.

Alles begint met hygiŽne: zeep en water heb je nodig. De vrouwen snijden de gewassen uien in kleine stukjes. Zonder tranen.

Vele handen maken licht werk - in een mum van tijd zijn kilo's uien versnipperd.

De uien worden op het vuur gezet met een beetje olie. Even later voeg je suiker en zout toe. Een halfuurtje later azijn en bissap.

Het resultaat is uienconfituur. En die blijkt nog lekker ook!

Dan de tomaten: die worden eerst lichtjes gekookt om ze te ontvellen.

Na het ontvellen worden ze door een draaizeef gedraaid: de pitjes en resterende vliesjes blijven achter.

Het tomatenvocht wordt op het vuur gezet: links de tomatenpuree, rechts de ketchup.

Safieta toont hoe je de potjes met hete tomatenpuree vult.

Een van de vrouwen doet hetzelfde met de ketchup. De gevulde potjes uienconfituur, tomatenpuree en tomatenketchup worden nog 25 minuten op 100 graden gesteriliseerd.