BD Exposure

1 - exposure BD

De Sahel staat centraal in de campagne van Broederlijk Delen in 2007. Elf Belgen bezoeken momenteel de partners van Broederlijk Delen in Burkina Faso. Voorbije dinsdag (11 juli) stond een bezoek aan OCADES (Programme Gestion de l'Eau) op het programma. De foto's die volgen zijn een verslag van het bezoek aan Leba en Kourouba-Bangare, twee dorpen waar OCADES actief is.

2 - halve manen

LEBA - In Leba dwingt de ronduit slechte bodem (hier spreekt men van zippellé) de boeren tot creativiteit. Ze worden in hun experimenten bijgestaan door OCADES. Op de foto zie je de techniek van de 'halve manen'. Manueel graaft de boer een dijkje, waardoor het water in een 'halve maan' van 2 meter lang vastgehouden wordt. Als de regens uitblijven, zien de planten minder af van de droogte.

3 - zaï

LEBA - 'Zai' is een techniek die in de Yatenga-provincie heel veel wordt toegepast. De boer graaft met een houweel putjes van 10 cm diep en 20 cm doorsnede. Hij of zij voegt wat compost toe en stopt het zaad erin. Eens de regens komen, blijft het water in de putjes staan en wordt een soort van baarmoederomgeving voor het kiemplantje gecreëerd (water en mineralen zijn voldoende aanwezig).

4 - zai met mulch

LEBA - Dit is een foto van geïntensifieerde zai. De boer in kwestie heeft op dit veld stro toegevoegd zodat de bodem beter beschermd is tegen de inslag van regendruppels en minder water verliest door verdamping.

5 - forage

LEBA - De enige waterpomp van Leba, een dorp met 1400 inwoners, staat bij de school. Waterpompen halen het water van op grote diepte (minstens 50 meter) en worden door een boring geïnstalleerd - vandaar de Franse naam 'forage'.

6 - Emmanuel legt het uit

LEBA - Emmanuel - midden op de foto - is animator en technicus van OCADES, en daarmee directe collega van Wim. Samen met de boeren gidst hij de bezoekers en geeft hij uitleg over de activiteiten van OCADES.

7 - drinkbak voor het vee en meertje

LEBA - Een drinkbak naast de waterput zorgt ervoor dat het vee niet tot bij de put zelf moet komen, wat de hygiëne ten goede komt. Tijdens het regenseizoen drinkt het vee van het meertje op de achtergrond.

8 - impluvium

LEBA - In Leba vindt er ook een experiment plaats met regentonnen: het regenwater van het dak van de kraamkliniek wordt opgevangen en opgeslagen. Nadeel: een dergelijk waterreservoir kost veel omdat cement hier behoorlijk duur is (5000 CFA per zak, of bijna 8 euro).

9 - uitwisseling

LEBA - De deelnemers van de exposure in gesprek met de comités uit het dorp die verantwoordelijk zijn voor het beheer van de waterinfrastructuur.

10 - pousse-pousse

KOUROUBA-BANGARE - Als de bevolking te ver moet lopen om water te halen, is het soms beter om geen nieuwe put te graven, maar het transport te vergemakkelijken. OCADES experimenteert met eenvoudige karretjes waarmee vrouwen vier keer zoveel water mee kunnen vervoeren als op hun hoofd.

11 - bij de waterpomp

KOUROUBA-BANGARE

12 - water oppompen is en blijft vrouwenwerk

KOUROUBA-BANGARE

13 - vee hoeden is een taak voor de kinderen

KOUROUBA-BANGARE