Gaoua en 'Pays Lobi'

De provincie Poni en het stadje Gaoua in het uiterste zuidwesten van Burkina Faso, op de grens met Ghana en met Ivoorkust, is het thuisgebied van de Lobi. Een verzameling van zeven etnische groepen die zich hebben weten te handhaven ondanks eeuwen van oorlog, veroveringen en geweld. Animisme speelt er nog een belangrijke rol, jagers gebruiken er giftige pijlen en de traditionele woningen op het platteland zijn kleine verstevigde forten.

1 - Zicht op Gaoua

Gaoua, een klein stadje in de groene heuvels van 'Pays Lobi'. Tot voor 2004 was Poni een moeilijk bereikbare streek in een uithoek van Burkina Faso. Sindsdien is de weg tussen Gaoua en Ouagadougou geasfalteerd en zo ontsloten voor een grote va-et-vient. Een verantwoordelijke burgemeester heeft er ook voor gezorgd dat de stad er zo goed uit ziet. Je ziet dat het geld goed besteed is: de openbare vuilnisbakken staan er dankzij de steun van onze eigen Waalse regio...

2 - Landschap

De provincie Poni krijgt veel regen en is erg groen. In souduretijd worden de graanschuren in het noorden trouwens aangevuld met graangewassen uit het vruchtbare zuiden. Aan landbouw doen is, brengt hier meer op.

3 - Lobihuis

Een versterkte woning, dikke muren zonder vensters: als een vreemdeling de duistere woning binnendringt is hij een makkelijke prooi voor de waakzame Lobi. Dit is een foto van een Lobi-huis in het museum van Gaoua. Het museum is voor ons een topper: met heel veel expertise en waardigheid vertelt Claire er over het leven van de Lobi. Een verademing in tegenstelling met de ontelbare straatgidsen ('les faux types', zie ook Woestijnstof) die hun land in alle mogelijke stereotypen blijven beschrijven.

4 - Woning van de Gan

Een heel ander soort behuizing is die van de Gan, een van de zeven ethnische groepen van de streek: vrouwen wonen in ronde huizen, mannen in vierkante. Dus als ze je ooit bij een of andere psychologische test vragen of je jezelf als een cirkel of als een vierkant beschouwt, je weet wat je moet antwoorden!