Suiker, watervallen en klokbergen in Banfora

Banfora is een klein stadje in het zuidwesten van Burkina Faso.

1 - Boerenweelde

Wij, landbouwliefhebbers uit het droge en schrale noorden van het land, trekken grote ogen bij het aanschouwen van een dergelijke overvloed in de velden. Welke zes landbouwgewassen zie je op de foto?

Katoen op de voorgrond, pindanoten en gierst in het veld waar Wim staat, maïs in het veld links. Lontarpalmen waar ze palmwijn van maken, en mangobomen achteraan.

2 - Spoorweg

Banfora ligt op de spoorweg die Abidjan, de hoofdstad van Ivoorkust, met de Burkinese steden Bobo-Dioulasso en Ouagadougou verbindt. Naast de spoorweg ligt een graanverwerkende fabriek die bloem maakt van ingevoerde tarwe en mais. Door het gerommel in Ivoorkust is de aanvoer echter stilgevallen en ligt de fabriek plat... Al voor de onrust in Ivoorkust, werd de geprivatiseerde fabriek slecht beheerd.

3 - Donderwolken

Vol moed waren we te voet vertrokken naar het meer van Tengrela, een mooi meertje met vissers in prauwen en nijlpaarden. Onderweg kwamen donderwolken opzetten. De stortbui dwong ons om terug te keren.

4 - Drijvende rijst

Na de regen zorgden de donkere hemel en de ondergaande zon voor wonderlijke kleuren in de diepe rijstvelden bij Banfora.

5 - Op de brommer

De regen zou ons geen twee keer de pas afsnijden. Op de brommer door de suikerrietvelden, op weg naar watervallen en klokbergen.

6 - suikerriet

Bij Banfora liggen er gigantische suikerrietplantages: wel 4500 hectares. De SoSuCo (Société Sucrerie de la Comoé, de provincie waar Banfora de hoofdplaats van is) voorziet het hele land van suiker en slaagt erin ook nog te exporteren. Het suikerriet wordt geïrrigeerd met water van een stuwmeer op de rivier de Comoé.

7 - vergezicht vanop de klokbergen van Fabédougou

Regenwater en stofwinden hebben gedurende duizenden jaren de zandsteenrotsen bij Banfora vormgegeven. Het resultaat zijn de fraaie klokbergen (dômes in het Frans) bij het dorpje Fabédougou.

8 - Op de klokbergen

In het vlakke Burkina is het een verademing om eens op een berg te staan.

De buizen die je in de verte ziet, komen van een stuwmeer hogerop en leveren het water voor de stad Banfora en voor de irrigatie van de suikerrietvelden.

9 - waterval op de Comoé

De watervallen van Karfiguela zijn een van de grootste toeristische attracties van Burkina.

10 - Watervallen van Karfiguela

Het bewijs dat we wel degelijk samen op vakantie waren.

11 - Watervallen van Karfiguela