Foto van de week

Augustus 2006

2008: januari februari maart april mei

2007: januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december

2006: juli augustus september oktober november december

Gameboys

2006/Week 35

Valentin (links) en SÚverin (rechts) zijn twee jongens die de Burkinese brousse onveilig maken. Wanneer ze niet in de klas zitten of thuis moeten helpen, maken ze gewapend met hun katapult jacht op hagedissen en vogeltjes. De geschoten buit roosteren ze en spelen ze naar binnen. Het is iets anders dan de gameboy, maar het is tenminste Úcht.

De katoen staat in bloei

2006/Week 34

Nee, katoen komt niet uit de fabriek maar van het veld: het zijn de lange witte vezels van de katoenzaden die tot draad en stof verwerkt worden. Katoen is heel belangrijk voor Burkina Faso. Het 'witte goud' zorgt voor meer dan de helft van de exportinkomsten. Dat maakt de Burkinese economie erg kwetsbaar en afhankelijk van de schommelende prijzen op de wereldmarkt. De concurrentie is bikkelhard: hoe kan een kleine Burkinese boer het halen van een gesubsidieerde Amerikaanse katoenproducent?

Bidden in een suikerbrood

2006/Week 33

Onze tien dagen vakantie hebben we in het vochtige groene zuiden van het land doorgebracht. De grote moskee van Bobo Dioulasso op de foto is een lemen bouwwerk in soedanese stijl. Op de houten balken die uit de muren steken worden na de jaarlijkse regens stellingen geplaatst. Werkmannen repareren dan de lemen huid van de moskee. In Bobo maken ze zich er vandaag de dag geen zorgen meer over: de moskee kreeg een laag cement mee en wordt van tijd tot tijd herschilderd.

Twee emmertjes water halen

2006/Week 32

Tot voor kort hadden de mensen van het dorpje Dougouri geen waterput op korte afstand. Dat betekent veel werk en veel tijd steken in water halen, wat vooral een vrouwentaak is. Op de foto zie je de waterput die ze aan het graven zijn. De put is al 30 meter diep en nog geen druppeltje te bespeuren. Maar de Dougourezen geven niet op...

2008: januari februari maart april mei

2007: januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december

2006: juli augustus september oktober november december