Foto van de week

November 2006

2008: januari februari maart april mei

2007: januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december

2006: juli augustus september oktober november december

Opmeten van de groentetuin

2006/Week 48

Stilzitten tijdens het droge seizoen is aan deze boeren niet besteed. Ze beginnen met het telen van groenten, in deze streek één van de belangrijkste economische activiteiten na het einde van de regens. Het werk in een geïrrigeerde groentetuin begint met het opmeten van de te bewerken oppervlakte. Hier in Bogoya zullen vijftig boeren en boerinnen twee hectare bewerken, om over vier maanden ajuinen, tomaten en kool te oogsten.

de machine moet blijven draaien...

2006/Week 47

Het leven van een Burkinese vrouw kan zoveel makkelijker gemaakt worden met een gemotoriseerde graanmolen. Het kost een habbekrats om in een wip de mil, de sorghum of de maïs tot bloem te laten malen. De machine zelf kost wel een serieuze duit: 1500 euro. Het schenken van molens is hét middel bij uitstek om zich "te laten zien": politici tijdens verkiezingscampagnes, rijke westerlingen die hun schuldgevoelens willen afkopen,... en binnen 10 jaar is het ding kapot en zoeken de dorpelingen één of ander project dat hen een nieuwe molen kan financieren. De machine moet blijven draaien, nietwaar?

Potten bakken in Benh

2006/Week 46

De vrouw op de foto behoort tot een vrouwengroep die met potten bakken een cent probeert bij te verdienen. Hun oven is een staaltje van hoogtechnologisch vakmanschap: in vergelijking met potten gebakken in open lucht, zijn die van hun steviger en egaler van kleur. Potten bakken gaat met heel veel geheimdoenerij gepaard. De knepen van het vak worden van moeder op dochter doorgegeven.

De oogst is binnen

2006/Week 45

Tevreden en trots staat Joseph Komi voor zijn halfgevulde graanzolder in het dorp Sergsoma. De rest van zijn geoogste mil ligt nog te drogen, en zal ook snel opgeslagen worden. De Burkinese boeren hebben niet te klagen: dit jaar was een bijzonder goed jaar.

2008: januari februari maart april mei

2007: januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december

2006: juli augustus september oktober november december