Foto van de week

November 2007

2008: januari februari maart april mei

2007: januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december

2006: juli augustus september oktober november december

Graanzolder vullen

2007/Week 48

Mannen vullen hun graanzolders met de oogst van dit jaar. Iedere morgen doen ze dan het deurtje van de zolder open om er de mil of sorghum uit te halen die ze aan hun vrouw(en)geven voor de dagelijkse maaltijd.

De oogst op de pindanotenvelden van de vrouwen was (en is nog altijd) een ander paar mouwen. Aangezien het te vroeg gestopt is met regenen, moeten ze hun pindanoten één voor één uit de grond hakken. Andere jaren kunnen ze de nog altijd groene plant met nootjes en al zo uit de grond trekken. Het is niet eerlijk...

Zongedroogde bakstenen

2007/Week 47

Na het regenseizoen blijft er in de dalen nog wat water staan. Van de kleiige bodem worden op dat moment bouwstenen gemaakt. Ze worden in de zon 'gebakken' en dienen om huizen te (ver)bouwen.

Vertrek op tijd om niet te laat te komen

2007/Week 46

Ben is de dokter bij Bibir: hij neemt de animaties rond gezondheid voor zijn rekening. Onder het motto 'beter voorkomen, dan genezen' (in het Mooré letterlijk: beter op tijd vertrekken dan te laat te komen), praat hij met de dorpsbevolking over gezondheid.

Vier op tien Burkinese kinderen zijn matig tot ernstig ondervoed. Baby's van zes tot negen maanden zijn erg gevoelig voor ondervoeding: ze beginnen gedeeltelijk vaste voeding te eten en die is niet rijk genoeg. Peuters van twee jaar zijn ook vaak ondervoed: mama is intussen bevallen van een nieuwe baby en er is niet genoeg melk voor de twee kinderen.

Hoe geef je je kind een rijke, evenwichtige voeding? Hoe kan je zien dat een kind ondervoed is? Vrouwen leren ondervoeding op tijd detecteren zodat hun kinderen in een ziekenhuis 'gerecupereerd' kunnen worden. Want al te vaak komen mama's aanzetten met halve kadavertjes die nog nauwelijks te redden vallen…

De oogst binnenhalen

2007/Week 45

De regenwolken zijn weggeblazen, het graan is rijp: tijd voor de oogst.

2008: januari februari maart april mei

2007: januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december

2006: juli augustus september oktober november december