Foto van de week

September 2007

2008: januari februari maart april mei

2007: januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december

2006: juli augustus september oktober november december

Vaste stek

2007/Week 39

De Peul zijn veehoeders. Ze trekken met hun runderen van grasland naar grasland, en dat door de hele Sahel. Ze hebben een eigen taal, een eigen cultuur en de mooiste vrouwen van het zwarte continent. Ze strijken af en toe neer aan de rand van een Mossidorp maar ze hebben er weinig contact mee, meer nog, ze kijken er zelfs op neer. De Peul hoeden dieren en de Mossi bewerken het land. En met je handen in de aarde wroeten is minderwaardig - volgens de Peul dan toch. De Peulvrouwen ruilen de melk van hun koeien voor het graan van de Mossi.
Maar de tijden veranderen en het nomadenbestaan lijdt vaak tot conflicten met andere volkeren. Meer en meer Peul geven er de brui aan en vestigen zich op een vaste stek. Tijdelijke huizen uit stro worden permanente woningen uit leem. En de dieren zoeken in het droge seizoen ook geen verse graslanden meer op, maar staan op stal en eten wat na het regenseizoen gehooid en opgeslagen werd.

Overvol stuwmeer

2007/Week 38

Het heeft dit regenseizoen al zo veel geregend dat het stuwmeer bij Ouahigouya sinds enkele weken overloopt - iets wat al vijf jaar niet meer gebeurd is. Het grondwaterniveau stijgt sterk in het hele land: dit zal voor meer drinkwater en irrigatiewater zorgen in het droge seizoen.

Pijpenstelen

2007/Week 37

Vaak regent het te weinig, soms te veel. Het is begonnen in de nacht van 4 op 5 augustus, met meer dan 100 mm neerslag, en het is niet meer gestopt. Het regent zo goed als elke dag in Ouahigouya en omgeving. Muren brokkelen af, velden staan onder water, wegen lopen onder, zoals hier in sector 2 van de stad.

Casablanca

2007/Week 36

Op terugweg naar Burkina Faso maakten we een tussenstop van twee dagen in het Marokkaanse Casablanca - een gezellige kosmopolitische miljoenenstad. Op de foto zie je de gewelven van de reusachtige Hassan-II-moskee.

2008: januari februari maart april mei

2007: januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december

2006: juli augustus september oktober november december