Foto van de week

Januari 2008

2008: januari februari maart april mei

2007: januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december

2006: juli augustus september oktober november december

Doornroosje in Burkina Faso

2008/Week 5

Spinnen en weven zijn belangrijk voor de economie van het dorp Barga. Een hemd in traditioneel geweven katoen is nog altijd een statussymbool, zowel in het dorp als in de stad (zeker als je het rijkelijk laat borduren).

Vrouwen spinnen de katoen aan een stokje dat verzwaard is met een steentje. Mijn collega vertelde trots dat Barga over een modern werktuig beschikt: een spinnewiel. Hoe lang geleden werd het verhaal van Doornroosje geschreven?

Deze man weeft een stuk stof van de katoenen draad. Zijn voeten trekken aan stokjes die de schering- en inslagdraden uit elkaar halen. De houten schietspoel vliegt van links naar rechts. Als er te veel wind staat moet hij zijn activiteit staken: anders geraken de draden in de war.

Te veel water?

2008/Week 4

Door de overdadige regenval vorig jaar konden de boeren van Bogoya pas laat met uien beginnen: hun groentetuinen staan nog steeds gedeeltelijk onder water. Een gemotoriseerde pomp brengt water uit het stuwmeer via aarden kanaaltjes tot in de percelen. De man op de foto dient organische mest toe.

Sla op school

2008/Week 3

Een schooltuin is de ideale manier om het theoretische van de klas in de praktijk toe te passen: oppervlaktes en volumes berekenen, planten bestuderen, de tuin organiseren en plannen, winst en verlies maken. Veel interessanter dan het encyclopedische onderwijs dat er nog altijd ingedramd wordt. Desnoods met de zweep. Een erfenis uit Franse koloniale tijden…

Een nieuwe groentetuin

2008/Week 2

Wamba Yiri is een wijk in het dorp Mene. Lang gelegen woonden er apen, want de naam betekent 'apenhuis'. Nu zijn ze allemaal verdwenen, en heeft een boerengroep er met eigen middelen een groentetuin uit de grond gestampt. Indrukwekkend. Waar een wil is, is een weg.

Kerststal

2008/Week 1

Bij kerstmis wordt er op straat naast de deur een kerststal gebouwd, en niet verstopt in huis ergens onder de kerstboom. Monique telefoneert, haar zoontje Hyacinth zit bij haar en haar broertje Bertrand belemmert het zicht op de kerststal van de buren.

2008: januari februari maart april mei

2007: januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december

2006: juli augustus september oktober november december