Wat is het toppunt van luxe? Niet wat in dure advertenties aan de man en vrouw wordt gebracht. Wel, bijvoorbeeld, een middagje vrij, in het zonnetje zitten, gsm uit, kijken naar de mensen die voorbijkomen, zonder te denken aan alles wat je moet doen, van jezelf of van anderen. Gewoon daar zijn in het nu, een praatje maken met een onbekende, het gevoel dat je leven een verhaal is en dat jij daarin de hoofdrol speelt, dat alles onderdeel is van een groot majestueus plan. Een poes die komt aanlopen en langs je benen strijkt, het gevoel dat je ruimte hebt, dat je alle kanten op kunt, dat je van niets afhankelijk bent, de geur van een bloesemboom. Het toppunt van luxe is je ogen sluiten en even denken aan god of aan geen god, je even proberen te concentreren op het wezenlijkste wat er is, waardoor al het andere minder belangrijk wordt. Echte luxe heeft niet met materie te maken maar met ontvankelijkheid, achterover vallen in het gras en naar de lucht kijken. Het toppunt van luxe is als je ophoudt met te berekenen hoeveel je hebt en hoeveel je nog moet krijgen, dat je niets nodig hebt behalve dit heerlijke moment. Het klinkt zo makkelijk en het is voor iedereen te realiseren, maar het is zo moeilijk. Het is wat de luxe-industrie met alle middelen probeert te ontkennen: echte luxe is niet te koop, je moet ze jezelf toestaan.
Oscar van den Boogaard (zie ook: www.oscarvandenboogaard.com), zoals verschenen in De Standaard van zaterdag 24 maart 2007.
| |
Afrika heeft ook talent
Als reporters ter plaatse werkten we mee aan de Broederlijk Delen campagne 2007. Lees meer.
|
Talent in het Zuiden
Veel van onze materiële rijkdom is overbodig, niet echt nodig. Vele andere mensen op onze planeet hebben echter niet genoeg om aan 'echte luxe' toe te komen. Ze moeten zien te overleven van dag tot dag, op zoek naar eten, werk en water. Door iets te delen van je materiële rijkdom, kan je andere mensen een waardig bestaan bezorgen, een leven waarin zij hun dromen kunnen verwezenlijken.
Steun Afrikaanse talenten, bijvoorbeeld door te storten voor Broederlijk Delen. Zo draag je bij aan de plannen van OCADES. Meer nog, jouw gift wordt verdeeld onder de 250 partners van Broederlijk Delen in 20 landen. De ons erg dierbare CRAD en PAPDA in Haïti zijn er zo nog twee. Wij werken dan wel niet meer onder hun vleugels, maar ze verdienen nog altijd onze steun. | |  |
Wat kan het Burkinese OCADES doen met jouw gift?
 | | Broederlijk Delen ondersteunt OCADES jaarlijks met een bedrag van 15 000 euro:
Stort op ons rekeningnummer bij Broederlijk Delen, 000-0117118-39 en vermeld als mededeling: "9733 - Heleen en Wim ".
|
000-0117118-39 met als mededeling "9733 - Heleen en Wim"
Giften vanaf 30 euro zijn fiscaal aftrekbaar.
|