Te veel regen is ook niet goed

Ouahigouya, vrijdag 4 augustus 2006

De telefoon ging weer. Het is vrijdagnamiddag 4 augustus, mijn laatste werkdag voor de vakantie. De meeste mensen zijn al vertrokken, dus ik ben alleen om de telefoon op te nemen.

Het is de prefect van Tongomayel, die met de verantwoordelijke van het programma wil spreken. Maar Barthélémy is er niet… Het is blijkbaar belangrijk, dus ik geef zijn gsm-nummer door.

"Bent u een van zijn medewerkers? Het zit namelijk zo: de gemeentelijke afgevaardigde zit hier voor mij. In een dorp van de gemeente is er vannacht met de regen een stuwdam meegesleurd. Het gaat om Silgadji. Er zijn vele slachtoffers."

Ocades helpt de bevolking van Silgadji met het beheer van het stuwmeer. De mensen organiseren zich om zelf het onderhoud te kunnen doen. Ocades helpt hen ook met het 'valoriseren' van het stuwmeer: het water gebruiken voor rijstteelt en groenteteelt en zo de voedselzekerheid van de boeren vergroten.

(Dit is de stuwdam van Mogtedo,
niet van Silgadji.)

Wij waren blij met de regen vannacht: eindelijk koelde het wat af. Maar soms kan het dus ook te veel regenen in de Sahel…

Op zo een moment staat je wereld even stil. Stel je voor, midden in de nacht, het regent hard, en plots breekt de stuwdam: een muur van 3,5 meter water stroomt het land in en sleurt alles mee op zijn weg. Silgadji ligt in een erg droog gebied in het Noorden. Het water van het stuwmeer is er werkelijk bron van alle leven: 60 hectares worden bevloeid: rijst en maïs tijdens het regenseizoen, groenteteelt tijdens het droge seizoen. En dat is allemaal in één klap verdwenen.

Tijdens het regenseizoen is het bijna onmogelijk een stuwdam te herstellen: de kracht van het afspoelende water is veel te groot. Wel kan geprobeerd worden een deel van de overblijvende dam te beschermen tot na de regens. Water opvangen om te gebruiken tijdens het droge seizoen zal echter niet meer lukken.