Gerommel in de hoofdstad

Ouahigouya, zaterdag 23 december 2006

HaÔtiaanse toestanden spelen zich af in Ouagadougou, de hoofdstad van een land dat algemeen bekend staat als oord van rust en stabiliteit. Wat is er gebeurd?

In de nacht van 19 op 20 december komt het tot een confrontatie tussen militairen en agenten van de republikeinse veiligheidscompagnie (CRS), twee instanties die geacht worden in te staan voor de bescherming en de veiligheid van de bevolking. Eťn militair verliest het leven, drie andere worden gewond.

Woensdagochtend 20 december, rennen een aantal jonge zwaar bewapende militairen uit het legerkamp Guillaume Ouedraogo in het centrum van de stad. Juist op dat moment, naast het kamp, op het Place de la Nation, betogen de Burkinese boeren tegen de economische partnerschapsakkoorden met de Europese Unie. Hun betoging wordt jammerlijk overschaduwd door de onrust die de hele hoofdstad in beslag zou nemen.

De woedende militairen banen zich een weg naar het Centraal Politiecommissariaat voor een strafexpeditie. Een spoor van vernieling leidt naar het stadhuis waar ze de sirene bemachtigen. De rest van de dag en de nacht maken soldaten de stad onveilig: overal zijn geweerschoten te horen, militairen profiteren van de chaos om hun persoonlijke rekeningen te vereffenen, en de Burkinezen blijven bang en ongerust binnen. 's Nachts slagen de militairen erin een wapendepot open te breken, en openen ze de poorten van de civiele gevangenis van de stad: 600 gevangenen gaan op de loopÖ

's Anderendaags keert de rust weer en wordt de schade opgemeten. Als twee olifanten vechten, heeft vooral het gras hieronder te lijden. De inwoners van Ouagadougou hebben het meest afgezien van de confrontaties tussen militairen en agenten: tientallen burgers liggen in het ziekenhuis met kogelwonden. Ook onder militairen en agenten een hoop slachtoffers, naast materiŽle schade zoals uitgebrande auto's en geplunderde winkels. De regering ziet zich gedwongen twee belangrijke internationale toppen af te blazen: de ministeriŽle vergadering van de West-Afrikaanse Economische en Monetaire Unie (UEMOA) en de top van de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (CEDEAO). Donderdagavond zijn er weer geweerschoten te horen, en blijven de straten leeg.

En bij ons in Ouahigouya? Donderdagochtend horen we schoten in de stad, maar hun oorsprong blijkt van geheel andere aard. De traditionele koning van Yatenga, Naaba Kango, was zo als elk jaar traditiegetrouw een week naar de maan. Bij terugkeer is het feest en wordt er in de lucht geschoten.