Burkina op je bord

Ouahigouya, dinsdag 6 februari 2007

Wat?

Mui ne tigdeg zedo, of rijst met pindasaus


Waarmee? (voor 4 personen):

500 g rijst*, 2 uien, 1 witte kool (of spitskool of savooikool), 3 tomaten, 1 teentje look, pindakaas*, zout, peper
* producten te krijgen in de wereldwinkel

Hoe?

Breng rijst met de dubbele hoeveelheid water aan de kook, niet roeren, wachten tot hij zacht is.

Stoof in een ander potje de stukjes ui glazig in wat olie, voeg de stukjes tomaat en 3 soeplepels pindakaas toe en roer het geheel gedurende 5 minuten. Voeg 2 glazen water toe, dan de kool in reepjes, en de look in kleine stukjes. Zet het deksel op de pot en laat sudderen op een laag vuurtje gedurende 30 minuten. Voeg naar smaak zout en peper toe.

Pindakaas is eiwitrijk, dus vlees is niet nodig. Burkinezen die het kunnen betalen, eten er wel vlees bij. Bak samen met de ui blokjes vlees (rundsvlees, schapenvlees of varkensvlees), en volg de rest van het recept hierboven. Laat het geheel 45 minuten tot een uurtje sudderen zodat het vlees goed gaar is.

Wend na n manege! (smakelijk)