De geit en de leeuw

Ouahigouya, zondag 22 april 2007

Lang geleden leefden de geit en de leeuw samen in de wildernis. ELke dag ging de leeuw op jacht: hij bracht het eten mee dat ze samen deelden. Maar op een dag zei de leeuw tegen de geit: "Waarom moet ik altijd voor eten zorgen? Jij, jij doet nooit iets. Als jij, stomme geit, vandaag of morgen zelf niets meebrengt, dan zal ik je moeten doden en opeten."

De geit wist wat haar te doen stond en zocht een grote zak. Ze stak er een grote blok zout in en een portie honing. Vervolgens ging ze een grote hamer halen bij de smid. Met dit materiaal trok ze de brousse in en verkondigde aan de andere dieren: "Ik heb drie dingen om jullie te verkopen."
"Welke?", vroeg het hert.
"Een blok zout, honing en een grote zak."
Het hert zei: "Laat mij je zout proeven. Als het lekker is, dan koop ik het." Het hert proefde en zei: "Mmm, het is heel lekker. Mag ik ook van de honing proeven?" De geit gaf het hem. "Mmm, ook de honing is heel lekker!" Enkel de zak bleef nog over.
"Laat mij in de zak kruipen", zei het hert, "om te zien of het een stevige zak is". De geit deed de zak open en het hert kroop er in.

In een mum van tijd bond de geit een touw rond de zak. Ze gaf de zak een stevige dreun met de hamer en doodde het hert. Ze gooide de zak over haar schouder en liep tevreden naar huis.
"Hoe heb jij een hert kunnen doden?" vroeg de leeuw verwonderd.
"Ieder zijn manier," zei de geit. "Ik verklap je de mijne niet."

De volgende dagen slaagde de geit erin om met dezelfde list telkens een hert mee te brengen dat ze deelde met de leeuw. Maar na verloop van tijd hadden alle herten de list van de geit door. Daarom moest ze heel ver reizen om een hert te vinden dat in haar val trapte. Alle herten die ze tegenkwam waren haar echter te slim af, ze vond enkel een leeuw die ze met haar list ving en doodde. Ze bracht haar prooi naar haar vriend de leeuw die bang werd en vroeg: "Hoe heb jij een leeuw kunnen doden?"
"Ik heb mijn eigen manier gebruikt", zei de geit, "maar ik zal je niet zeggen hoe."
"Wacht op mij", zei de leeuw.

De leeuw was bang en verzamelde alle dieren om de geit uit de wildernis te verjagen. De geit zag geen andere uitweg dan te vluchten naar de mensen in het nabijgelegen dorp. Sindsdien woont de geit bij de mensen en niet langer meer in de wildernis.