Journalist met de dood bedreigdOuahigouya, woensdag 20 juni 2007 Behoorlijk wat misdaden worden toegeschreven aan het régime van president Blaise Compaore. Het lijstje begint met de moord op president Thomas Sankara bij de staatsgreep van 15 oktober 1987: meteen het einde van de Burkinese revolutie. Verderop staan de student geneeskunde Dabo Boukary in 1990, en de onderzoeksjournalist Norbert Zongo in 1998... Alledrie wisten ze dat ze bedreigd werden: ze leefden met de voortdurende angst voor hun leven. Alledrie hebben ze wel hun strijd voortgezet, voor meer rechtvaardigheid, voor het volk en voor de waardigheid. Kapitein 'Thom Sank' streed ondermeer voor de kwijtschelding van de schulden. Voor velen is hij de Afrikaanse Ché Guevara. Norbert Zongo zocht de waarheid over de moorden van het regime, en over de donkere zijde van de macht. Hij werd te populair en maakte slapende honden wakker, dus hij moest geëlimineerd worden. Dabo Boukary streed voor studentenrechten, maar ook hij werd als storend ervaren en moest uit de weg geruimd.
Hij herneemt de ideeën van de vermoorde president, zendt zijn beste redevoeringen opnieuw uit voor een publiek dat aandachtig luistert en steeds groter wordt. Tussen twee reggaenummers legt hij uit wat de mechanismen zijn die Afrika onderdrukken. Hij spoort de jonge Burkinezen aan hun ontwikkeling in eigen handen te nemen, en een nieuw gezicht te geven aan het Afrikaanse continent. En daar stopt het niet bij. Sams'K Le Jah organiseert de "caravane 100 % reggae" in alle grote steden van Burkina, waarbij hij zonder talmen voor volle zalen uitlegt waarom de huidige politiek nefast is voor de toekomst van de jongeren.
Dreigtelefoontjes, emails, brieven met rode vlekken. Burkinese en internationale organisaties hebben klacht neergelegd bij de politie. Ze verspreiden perscommuniqués om de bedreigingen publiek te maken. Sams'K Le Jah is in veiligheid, dankzij de solidariteit van de wijk waar hij woont en de hulp van zijn vrienden. De regering onthoudt zich van elk commentaar, en begraaft zich in een medeplichtige stilte. De overheidsdiensten werken erg weinig mee om de daders op te sporen, en weigeren bijvoorbeeld de documenten vrij te geven die de afzender van de emailberichten zouden kunnen identificeren... In afwachting heeft de radiodirecteur dan maar besloten de uitzendingen van Sams'K Le Jah stop te zetten. Voorlopig wil geen enkele radiozender de opnames van zijn uitzendingen nog overnemen. Enkele regeringsgezinde kranten lanceren ondertussen een polemiek: Sams'K Le Jah probeert gewoon politiek asiel te krijgen in Europa... Toch heeft Sams'K de moed niet verloren. Hij hoopt zo snel mogelijk opnieuw in de ether te komen. Hij krijgt veel steun en dat is nodig. Journalisten als hij nemen enorme risico's om aan de boom te schudden: zij veranderen de mentaliteit en bestrijden het fatalisme.
Meer nieuws: | |||||||