Als de regen het laat afweten

Ouahigouya, zondag 7 oktober 2007

Tien dagen al weigeren de hemelsluizen te openen, en dat is dramatisch. 'Het graan dreigt te verdrogen zonder graankorrels te geven. Het moet echt snel gaan regenen,' zegt Robert Sawadogo van Ocades. 'Anders mislukt de oogst.'

In Burkina Faso loopt het regenseizoen ten einde. Het weelderig groene landschap wordt langzaam geel en bruin, droog en stoffig. De boeren lopen er bedrukt bij, want het graan is nog niet afgerijpt. Op sommige velden hangen er al graantjes in de lange halmen, maar op de meeste plaatsen zijn de sorghum en de mil nog niet uitgebloeid. Daar is nog minstens één goede regenbui nodig, en juist die wil nu niet meer komen.

Bij de Naamgroepen in Koumbri is de sfeer somber. 'Twee weken geleden waren de boeren in de meeste dorpen nog erg optimistisch over de oogst,' vertelt Moustapha, secretaris van de Unie van Koumbri. Vijf maanden schatten de boeren te kunnen leven van hun opbrengsten, bijna zoveel als vorig jaar toen de oogst behoorlijk goed was. 'Ze rekenden er wel op dat het zou blijven regen. En dat blijkt niet het geval.'

Het gras op de weidse vlakten is witgeel geworden. Het graan hangt er slap bij, net als de andere gewassen. Boven het droge landschap staat een stralende wolkenloze hemel met stof aan de einder. Zouden de droge harmattanwinden al op komst zijn?

Wel blijft de hitte zinderend drukken, alsof het regenseizoen krampachtig haar laatste krachten verzamelt om nog wat vocht uit de hemel te persen. Voorlopig tevergeefs.

Dit jaar heeft het anders meer dan gewoonlijk geregend, maar dat is geen garantie op een goede oogst. De regen was slecht verdeeld: in juni regende het te weinig, dus konden de boeren pas in juli beginnen zaaien. In augustus daarentegen regende het elke dag, zoveel dat er in heel het land overstromingen gemeld werden. Sommige boeren werden dakloos, anderen zagen hun velden vernield worden door het watergeweld. Zoals Salif Ouédraogo uit Boulzoma, de boer uit de campagnefilm van Broederlijk Delen: 'Mijn veld ligt in het lager gelegen deel van het dorp en is helemaal ondergelopen. Bijna alle graan is verloren.' Het wordt dus een moeilijk jaar voor de familie van Salif, maar gelukkig hebben ze de groentetuin nog. 'We zetten alles op alles om zoveel mogelijk groenten te telen dit jaar,' vertelt Salif die al begonnen is met het zaaien van uien.

Bij hem hebben de stenen dijkjes weinig nut gehad dit jaar, maar dat is anders in Ninigui. Op een deel van de velden is hard gewerkt om bodemafspoeling te vermijden, door ravijntjes te dichten en door stenen dijkjes aan te leggen.

'Op die velden heeft het graan sneller kunnen groeien en is het bijna oogstklaar,' weet Adama Ganamé, secretaris van de Naamgroepen van Ninigui. 'Op de andere velden echter, ziet het er niet goed uit.'

Voor die boeren blijft het voorlopig bang afwachten op wat hemels vocht.

Onze barometer staat nog steeds op lage druk - regenweer dus. Misschien valt er toch nog iets uit de hemel?