Scholen werken aan betere hygiëne

Ouahigouya, maandag 26 november 2007

's Ochtends op weg naar het werk zie je het wel vaker. Kinderen die hier en daar hurken om hun behoefte doen. Als ze dan een blanke zien langsfietsen, staan ze enthousiast recht om met hun broek op hun enkels naar de 'nasaara' te zwaaien…

Gebrek aan hygiëne is in dit deel van de wereld een belangrijkere doodsoorzaak dan bijvoorbeeld aids of malaria. Dankzij een Braziliaanse financiering werkt de Burkinese overheid rond hygiëne in de dorpsscholen. De onderwijsadministratie bouwt momenteel toiletten (latrines) en voorziet daarbij de nodige infrastructuur om je handen met water en zeep te wassen. Een mooi idee: jong geleerd is oud gedaan.

De leerkrachten op school hebben het echter zo niet begrepen. Ze zien die latrines komen en ze weten niet wat ermee gedaan. Ze halen de schouders op en wijzen kwaad naar de bureaucratische lui in de hoofdstad die met een pennentrek over de organisatie van het schoolgebeuren beslissen. Het is waar: ontwikkelingsprojecten worden veel te vaak boven het hoofd van Abdoulaye-met-de-strooien-hoed bedisseld…

Toch hebben ook de leerkrachten een verantwoordelijkheid. Tijdens hun opleiding leren ze het belang van hygiëne en daar moeten ze hun leerlingen ook over onderwijzen. In de praktijk beschikken vele scholen niet over water- en toiletinfrastructuur.

De nieuwe latrines en kruiken met kraantjes zijn dus broodnodig, en dat zouden de leerkrachten moeten toejuichen. Toch klagen ze: ze weten zogezegd niet hoe ze die latrines moeten gebruiken en hoe die kraantjes werken. Kwestie van slechte wil?