Waarom Burkinezen geen mozzarella lusten

Ouahigouya, zaterdag 1 juli 2006

Voor de Burkinezen is het gevaarlijkste dier niet de leeuw, de krokodil of de schorpioen, maar wel de buffel. Elders in de wereld worden buffels als nuttige trekdieren in de rijstvelden gebruikt, hier leven ze in het wild.

Buffels hebben heel wat bovennatuurlijke krachten. En dat vooral in hun staart. Als je water drinkt waarin iemand een buffelstaart gestoken heeft, dan sterf je gegarandeerd. Buffels zijn ook heel moeilijk te doden. Enkel de heel ervaren jagers die de juiste riten kennen, slagen erin een buffel te verschalken. Als de jager de buffel verwondt en uit het oog verliest, dan verandert de slimme buffel snel van gedaante. Hij wordt een mens. De vriendelijke jager schiet de gewonde man ter hulp, maar dan transformeert deze zich plots weer in buffel en doodt de verraste jager.

Nee hoor, geen Burkinees met een haar op zijn hoofd dat eraan denkt buffels als trekdier in de landbouw te gebruiken. Dit is trouwens niet enkel wijze boerenpraat, geleerde mensen uit de stad denken er ook zo over.

De jagers gebruiken in deze moderne tijden hun kunsten ook om oorlog te voeren. Zo is algemeen geweten dat de rebellen uit Ivoorkust (onze buren) de Franse soldaten ferme stoten verkocht hebben. Ze stuurden eerst zwermen bijen op de Fransen af en hakten hen vervolgens in de pan.

Een collega van Ocades verzekert me dat het normaal is dat je dergelijke bovennatuurlijke dingen niet gelooft: 'Dat was bij mij ook zo, tot ik zelf op een keer in aanraking kwam met geesten…' Voor mij staan buffels gelukkig nog steeds voor mozzarella en tomaatjes, en hopelijk blijft dat zo.